Tasuta transport ostudelt üle 25€




MAGNEESIUMI MÕJU KEHAKAALULE

Magneesium on oluline mineraal, mis mängib olulist rolli mitmesugustes keha protsessides, sealhulgas ainevahetuses, lihaste funktsioonis, närvisüsteemi reguleerimises ja luude tervises. Sellest hoolimata võib magneesiumipuudus olla üsna levinud ning sellel võivad olla mitmed ebameeldivad tagajärjed, kui seda ei ravita.

IMG_9804-800x798

Magneesium mõjutab kehakaalu mitmel viisil ning selle tasakaalustatud tase kehas on oluline nii kaalu kaotamise kui ka säilitamise seisukohalt.

Ainevahetuse kiirendamine:

Magneesium osaleb mitmetes ainevahetusprotsessides, sealhulgas glükoosi ja rasvade ainevahetuses. Piisav magneesiumitase aitab säilitada normaalset ainevahetust, mis omakorda võib kiirendada kalorite põletamist ning aidata kehal rasva paremini energiaks muundada.

Insuliinitundlikkuse parandamine:

Magneesium mängib olulist rolli insuliini sekretsiooni ja insuliinitundlikkuse reguleerimisel. Insuliin on hormoon, mis vastutab veresuhkru taseme reguleerimise eest. Piisav magneesiumitase aitab parandada insuliinitundlikkust, vähendades insuliiniresistentsust ja aidates kontrollida veresuhkru taset. See omakorda võib aidata vähendada söögiisu ning kontrollida kaalu.

Vedelikupeetuse vähendamine:

Magneesium aitab reguleerida elektrolüütide tasakaalu organismis, sealhulgas naatriumi ja kaaliumi taset. Piisav magneesiumitase aitab vähendada vedelikupeetust, mis võib olla üks põhjusi, miks inimesed tunnevad end paistes ja raskena. Vedelikupeetuse vähendamine võib omakorda aidata kaalulangetamisel.

Lihasmassi säilitamine:

Magneesium mängib rolli valkude sünteesis ja lihaste kontraktsioonides. Piisav magneesiumitase aitab säilitada lihasmassi ning toetada treeningujärgset taastumist. See võib omakorda aidata kaalulangetamisel, kuna lihasmass põletab rohkem kaloreid kui rasv.

Stressi vähendamine:

Stress võib mõjutada kehakaalu tõusu, kuna see võib suurendada emotsionaalset söömist ja hormonaalseid muutusi, mis soodustavad rasva ladestumist kõhu piirkonnas. Magneesium aitab reguleerida stressihormoone, nagu kortisool, ning vähendada ärevust ja pinget, mis võib omakorda aidata vähendada stressist tingitud kaalu tõusu.

Kokkuvõttes võib öelda, et piisav magneesiumitase kehas on oluline kehakaalu kontrollimise seisukohalt. Magneesium aitab kiirendada ainevahetust, parandada insuliinitundlikkust, vähendada vedelikupeetust, säilitada lihasmassi ning vähendada stressi ja ärevust, mis kõik võivad aidata kaalulangetamisel ja tervisliku kehakaalu säilitamisel.

Magneesiumi allikad toidust:

  1. Pähklid ja seemned: Mandlid, kõrvitsaseemned, päevalilleseemned, kreeka pähklid ja seesamiseemned on kõik head magneesiumiallikad.
  2. Terved teraviljad: Täisterariis, täistera kaerahelbed, täistera nisutooted (nagu täistera pasta ja täistera leib) sisaldavad olulist kogust magneesiumi.
  3. Rohelised lehtköögiviljad: Spinat, lehtkapsas, lehtsalat ja brokoli on kõik rikkad magneesiumi poolest.
  4. Kaunviljad: Oad, läätsed ja kikerherned sisaldavad suures koguses magneesiumi.
  5. Tumedad šokolaadid: Kvaliteetsed tumedad šokolaadid (vähemalt 70% kakaosisaldusega) on heaks magneesiumiallikaks.
  6. Avokaadod: Need sisaldavad palju magneesiumi ja on tervislikud südamele.

Mida teha, kui toidust saadav magneesium ei ole piisav:

Kui teie dieet ei sisalda piisavalt magneesiumi või kui teil on mingeid terviseprobleeme, mis takistavad magneesiumi imendumist, võib olla vajalik lisaks tarbida magneesiumi toidulisandeid. 

    Allikad:

    1. Прилепская В.Н., Межевитинова Е.А., Сасунова Р.А., Иванова Е.В. Роль магния в патогенезе предменструального синдрома // Российский вестник акушера-гинеколога. – 2012, №3
    2. Barbara Bourke, Walter Last. Magnesium chloride for health and rejuvenation. – 2008.
    3. Dr. Mark Sircus. Transdermal magnesium therapy
    4. M. Huss и соавт. (2010)
    5. Протеомный анализ магний-зависимых белков в системе «мать-плод-ребенок»  Громова О.А., Торшин И.Ю., Тапильская Н.И.
    6. Природные запасы магния в почвах при разном уровне агрогенного воздействия в агроландшафте. Годунова Е.И., Чижикова Н.П., Шкабарда С.Н.
    7. Magnesium in the intensive care unit. A Abraham, A Bachwani, DM Gamadia, BB Ichhaporia, P Singer and J Cohen
    8. Modulation of magnesium deficiency-induced anxiety and HPA axis dysregulation by therapeutic drug treatment. Simone B SartoriEmail author, Nigel Whittle, Alfred Hetzenauer and Nicolas Singewald
    9. Переносимость комбинированных оральных контрацептивов при недостаточности магния у женщин молодого репродуктивного возраста. Вяткина И.С., Сутурина Л. В., Аталян А. В.